Sådan øger du biodiversiteten i haven
Hvad er biodiversitet?
Biodiversitet betyder biologisk mangfoldighed. Her er fokus dyr, planter, insekter, svampe, mikroorganismer, vand, fugle, flagermus - kort sagt alle levende organismer. Jo flere forskellige arter, du kan få til at flytte ind i din have, jo mere liv i haven vil du kunne glæde dig over. Så gør det dig godt at være i naturen, er det oplagt at invitere den ind i din have og dyrke den mere naturnære stil med plads til både dyr og mennesker.

Vigtige ting for at opnå bedre biodiversitet
Hvis du ønsker at opnå en større biodiversitet i din have, er det vigtigt at tænke velegnede levesteder ind:
- Vand: alt levende har brug for vand, alt fra et lille vandspejl til en sø er fint
- hjemmehørende planter: plant mange forskellige og med forskellig blomstringstid, giver ly og føde
- Blomstereng: næringsfattig bund og udsåning af hjemmehørende arter, giver nektar til sommerfugle, bier og andre insekter
- træer og døde stammer: skaber levesteder for fugle og masser af insekter og larver
- store sten: giver læ og er gode at varme sig på for sommerfugle og firben
- Grus og sand: varmt miljø for sommerfugle og salamander
- Jordvold: bo for vilde bier
- Sol: varmt miljø for sommerfugle, giver tørre levesteder for planter og dyr
- skygge: nedsætter fordampning og giver levesteder for mos, planter og dyr
- Læ: nedsætter fordampning
- gren og kvasbunker: giver levesteder for småkravl og skaber ly til både pindsvin og småfugle
- grønt tag: holder på regnvand og sedumtag giver nektar til bier og svirrefluer
- artsrig græsplæne: gør græsplænen robust overfor tørke og giver nektar til insekter
- kompost og gamle blade: giver et godt mikro- og makroliv i jorden, forbedrer jordstruktur og næring til planterne

Det er vigtigt at undgå kunstgødning og i stedet plante efter jordbundsforholdene. Har du brug for ekstra næring til grøntsager og roserne, er der andre midler du kan tilføre. Vejen til en levende og humusrig jord er f.eks. belagt med grøngødning, efterafgrøder, jorddække og kompost.
Sprøjtegifte er også en saga blot i den naturnære have, da det forstyrrer den naturlige balance. Lad os droppe nyttedyr/skadedyr betegnelsen og lad dem være insekter som en del af biodiversiteten. Bierne vil som dine flittige hjælpere bestøve bær og frugttræer, mejserne vil spise frø i dine træer, snegle, bladlus og larver giver føde til fugleunger. Frøer og pindsvin fortærer snegle i dit jordbærbed, stære æder stankelben og gåsebillers larver i græsplænen og mariehøns, svirrefluer og snyltehvepse vil smovse bladlus i roserne.
Hvis du er interesseret i at måle din haves biodiversitet, kan jeg anbefale dette link:
https://dce.au.dk/fileadmin/dce.au.dk/Parcelhushaver_folder_01.pdf
Du kan også bruge linket som tjekliste til tiltag, du kan gøre for at få endnu mere biodiversitet i din have.
Lad planterne gro i naturligt miljø
Du kan sagtens have et “vildt haverum” i din have og samtidig have en græsplæne til ungerne, en indbydende forhave og en solvarm terrasse, og hvad du nu ellers forbinder med en hyggelig have. Det ene udelukker ikke det andet - det handler om havens design og indhold.
Når du vælger planter for at øge biodiversiteten i din have, er det et smart trick at tænke på omgivelsernes natur:
Bor du på en grund tæt ved havet, er det oplagt at lade dig inspirere af planterne på en strandeng og i klitterne, f.eks. Klitrose, marehalm, blodrød storkenæb og engelsk græs. Kombiner bedene med f.eks. den lyse strandsand, den knitrende lyd af fødder på muslingeskaller og duften af udvandet tang. Tænk på vinden i fyrretræerne og dens susende lyd i sommerbrisen…
Bor du nær en skov, kan du lade dig inspirere til en frodig skovhave med træer, buske og urter i bunden, feks. Eg, røn, solbær, bregner og skovmærke. Her vil være plads til fuglekasser og dødt træ, kvasbunker og et hjørne til brændenælder, som mange sommerfuglelarver lever af. Du vil nyde lyden af de mange fugle, der skjult fra havens buske og træer med hver deres stemme kvidrer.
Har du en varm og sandet grund uden træer, kan du tænke grushave med tørketålende planter, såsom ene, sankt hans urt, bidende stenurt, kongelys og knoldet mjødurt. Her vil store marksten hist og her og et stendige som hækafgrænsning skabe ly og skygge for løbebiller, bænkebidere og andre smådyr.


Hvorfor er det vigtigt med biodiversitet i haven?
Du har alt at vinde ved at gøre noget for at øge biodiversiteten i din have. Den bliver sundere og stærkere, hvis den er biodivers — det samme gør naturen, hvis den får lov til at indfinde sig lidt og bruge af dine kvadratmeter til at give liv. Biodiversiteten er under pres, og mange levesteder er forsvundne. Hvis vi er mange nok om at give plads til planter og dyr, der ellers har svært ved at finde føde og redesteder, så betyder det faktisk noget helt ind på din egen matrikel.
Indsatsen i din egen have kan også give værdifulde stunder for dig selv. Har du en naturnær have, kan du opleve flere arter på tæt hold, og du kan se, hvordan livet udfolder sig i et væld af farver og former. Der er ikke noget dejligere i haven end at lytte til de brummende bier, der er på jagt efter pollen og nektar fra blomst til blomst eller solsorten, der synger aftensang i hyldens hvide blomster … Jo bedre vilkår, du giver dyrene, jo flere oplevelser kan du forvente at få. Tro mig, hvis du går en lille tur i din have og giver livet i den opmærksomhed, er du faktisk garanteret mange små og store øjeblikke.
